Aicinājums

Dārgie šahisti!

Man ir gods izziņot 5. Starptautisko šaha festivālu Rīgas Tehniskās universitātes open, kurš 2015. gadā atgriežas savos tradicionālajos datumos – uzreiz pēc Liepājas Rokādes jeb 10.-16. augustā. Pagājušajā gadā festivāls nostiprināja savas pozīcijas kā spēcīgākais un lielākais klasiskā šaha festivāls Baltijas valstīs un kā viens no lielākajiem arī visā Ziemeļeiropā.

2014. gadā par ievērojamākajiem turnīra dalībniekiem kļuva divi lielmeistari ar reitingu virs 2700 – Aleksejs Širovs un Ričards Rapports  (Ungārija). Tāpat piedalījās daudzi citi augsta līmeņa lielmeistari, kuru vidū bija arī Eduardo Iturrizaga Bonelli (VEN), Hrants Melkumjans (ARM) un Latvijā labi zināmie Igors Kovaļenko (LAT), un Daniels Fridmans (GER). A turnīrs pulcēja 212 dalībniekus no 36 valstīm, tajā skaitā 35 lielmeistarus un 120 titulētus šahistus. Kopā visos klasiskā šaha turnīros piedalījās 400 dalībnieki. Līdzīgi kā pēdējos gados, arī pagājušgad dalībnieku skaits un citi turnīru raksturojošie skaitļi ir rekordlieli Latvijas šaha vēsturē.

Balstoties uz veiksmīgo pagājušā gada pieredzi, turnīrs atkal norisināsies Starptautiskajā izstāžu centrā “Ķīpsala”, kurš spēj nodrošināti komfortablus apstākļus visu turnīru norisei. Festivāla balvu fonds ir paredzēts 20 000 EUR apjomā, no kuriem 15 500 tiks piešķirti EUR A turnīrā, ieskaitot garantētu pirmo balvu 2 500 EUR. Tāpat kā pagājušā gadā, ir gaidāma vairāku TOP lielmeistaru dalība. Jau šobrīd savu dalību ir apstiprinājuši vairāki lielmeistari, tajā skaitā Aleksejs Širovs.

Lai padarītu turnīru vairāk pieejamu gan izmaksu, gan laika ziņā, šogad festivāls ir atgriezies pie 7 dienu formāta un līdz ar to ir arī samazināts apdomas laiks A turnīrā, kur laika kontrole būs 90 minūtes uz partiju katram dalībniekam + 30 sekundes par katru izdarīto gājienu bez papildus pielikuma pēc 40. gājiena. Tāpat kā pagājušā gadā, arī šogad tiks rīkots plašs amatieru turnīru klāsts, kas ļaus katram spēlēt gribētājam atrast sev piemērotu turnīru. Ilgākais no amatieru turnīriem būs B turnīrs, kas būs 9 kārtu turnīrs šahistiem ar ELO reitingu līdz 2299 un Latvijas reitingu līdz 2399. B turnīra grafiks sakritīs ar A turnīru. Tiks rīkoti arī 2 īsāki turnīri (C un D), kas notiks festivāla pēdējās 4 dienās ar laika kontroli 60 min. + 30 sekundes par katru izdarīto gājienu. Šiem turnīriem ELO reitinga ierobežojumi attiecīgi būs līdz 2199 un līdz 1799. Tāpat festivāla pēdējā dienā – 16. augustā - notiks ātrspēles turnīrs.

Organizatori turpina atbalstīt Latvijas šahistu dalību A turnīrā, piedāvājot ievērojamas atlaides dalības maksai un arī naktsmītnes Rīgā par saprātīgām cenām. Līdz ar to organizatoru vārdā aicinu visus Latvijas šahistus piedalīties šajā nozīmīgajā Latvijas šaha pasākumā un kopīgi veidot festivālu aizvien lielāku un spēcīgāku! Nelaidiet garām unikālo iespēju spēlēt šāda līmeņa turnīrā savās mājās!

Turnīra direktors,
IO Egons Lavendelis

Latvian